Tώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα

Με το σύνθημα ότι «τώρα είναι το κατάλληλο timing για επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα» πολλοί από τους εκπροσώπους του ελληνικού real estate έδωσαν το «παρών» την περασμένη εβδομάδα στη μεγάλη, διεθνή έκθεση ακινήτων MIPIM στις Κάννες, η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου.

Το Enterprise Greece, το οποίο για πρώτη φορά διοργάνωσε εθνικό περίπτερο στην έκθεση, υποδέχθηκε τους ξένους επενδυτές σε ειδική εκδήλωση δικτύωσης, η οποία μάλιστα συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη της αγοράς.

Η συγκεκριμένη Έκθεση ακινήτων πραγματοποιείται από το 1990 και συγκεντρώνει τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου του real estate και όλων των σχετικών υποκλάδων. Φέτος, η έκθεση υποδέχθηκε 24.500 επισκέπτες, 3.100 εκθέτες από 100 χώρες, 400 και πλέον ομιλητές, 5.300 επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 60 θεσμικούς επενδυτές με περισσότερα από 600 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Στο εθνικό περίπτερο, το οποίο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 400 επιχειρηματίες, επενδυτές, στελέχη επενδυτικών funds, στελέχη διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων και κατασκευαστές, συμμετείχαν η εταιρεία Crystal Waters (εταιρεία της Euroterra Capital), η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Lamda Development, η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου- ΕΤΑΔ Α.Ε.. Στα μεγάλα ελληνικά projects ήταν αυτό του Ελληνικού, το οποίο παρουσίασε η Lamda Development, ως ένα έργο που θα "τοποθετήσει την Αθήνα ως έναν προορισμό διεθνούς κλάσης», ενώ από την πλευρά τους τα στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece πραγματοποίησαν 55 κατ' ιδίαν συναντήσεις με στελέχη εταιρειών ακινήτων, επενδυτικά funds, κατασκευαστές, ξενοδοχειακές αλυσίδες, κ.α. Στόχος των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε για επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς των οικιστικών, γραφειακών και ξενοδοχειακών έργων στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις δυνατότητες αξιοποίησης, από τους επενδυτές, του επιτυχημένου Ελληνικού Προγράμματος Golden Visa, στις υπηρεσίες matchmaking μεταξύ ξένων και ελληνικών εταιρειών που προσφέρει ο Οργανισμός Enterprise Greece, καθώς και στις υπηρεσίες υποστήριξης των επενδυτών, σε όλα τα στάδια υλοποίησης μιας επένδυσης.

Σύμφωνα με την κ. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Επενδύσεων του Enterprise Greece, «τα μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές είναι θετικά και θα πρέπει όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να βοηθήσουμε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική». Σημειωτέον ότι το Enterprise Greece σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο διοργανώνει σήμερα 21/ 3 επενδυτική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί ο κλάδος του Real Estate στην Ελλάδα, καθώς και το πρόγραμμα αδειών διαμονής για αγορά ακινήτων.

«Η MIPIM του 2018, που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν η πλέον σημαντική για την ελληνική παρουσία των τελευταίων ετών, αν όχι η σημαντικότερη από την αρχή της Έκθεσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980», ανέφερε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ. «Η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας δεν ήταν μόνον ποσοτική, με την παρουσία σημαντικών κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και αισθητική με ένα εξαιρετικό περίπτερο. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον και θα στηριχθεί από περισσότερες εταιρείες με σκοπό την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο της δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς.»

«Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Crystal Waters προήλθε από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τις χώρες του Κόλπου, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία», ανέφερε ο κ.
Πανταζής Θεριανός, διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Crystal Waters (εταιρεία της Euroterra Capital), η οποία προωθεί το πρώτο της τουριστικό- οικιστικό project στη Λευκάδα.
Αντίστοιχα, ο κ. Γεώργιος Ζησιμάτος, Διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι: «Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), συμμετείχε στο εθνικό περίπτερο και παρουσίασε στο διεθνές επενδυτικό κοινό ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο από το οποίο ξεχώρισαν 3 ώριμα τουριστικά projects προϋπολογισμού άνω των 150.000.000 ευρώ.»

Τέλος, η κ. Έλλη Κακούλλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε. – εταιρεία που ανήκει κατά 100% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) ανέφερε ότι «η ΕΤΑΔ συμμετείχε στη φετινή MIPIM με νέες, αυξημένες αρμοδιότητες και διευρυμένο ρόλο σχετικά με την ανάπτυξη του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων του ελληνικού κράτους που μεταφέρθηκε πρόσφατα στην ιδιοκτησία της. Το χαρτοφυλάκιό μας σήμερα καλύπτει ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά και περιλαμβάνει εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα με ιαματικές πηγές, μεγάλες εκτάσεις σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, και επιπρόσθετα τα Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ειδικής χρήσης. Ο μεγάλος αριθμός των παραγωγικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, με ευρεία ομάδα επενδυτών από όλο τον κόσμο, υπογράμμισε το ανανεωμένο και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη και επενδύσεις.»

Στην έκθεση συμμετείχε και η αναπτυξιακή εταιρεία Πελοποννήσου με την πρωτοβουλία για το Invest in Peloponnese για την άμεση προσέλκυση επενδυτών, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες της Πελοποννήσου.

newmoney.gr

Γνωρίζετε τον κωδικό του ακινήτου;

Μεσιτικό πρόγραμμα Real Status | iarts, web and art design © 2019